Midden-Kennemerland

Wij dragen bij aan de ecologie!

Onze tuinen zijn groen, daar zijn we toch G&B’ers voor. Tuinieren doen we om verschillende redenen en we hebben allemaal onze eigen versie van ‘mooi’. Maar weet u wat al onze tuinen sowieso mooi maakt? De bijdrage die ze vormen voor de stadsecologie en de natuur.

Heeft u een kleine tuin? Een balkon? Een geveltuin? Geen flauw idee van ecologisch tuinieren en geen tijd om u daarin te verdiepen? Uiteindelijk maakt het niet veel uit hoe groot uw stukje groen is of hoe ecologisch, dieren trekt u toch. En dat deel is juist zo belangrijk. Zie ons gezamenlijk groen als een snelweg voor dieren (en planten en andere organismen).

Voor een dier is het van levensbelang om zich van gebied naar gebied te kunnen verplaatsen; de natuur verandert continu en een soort die zich niet kan verspreiden naar nieuwe gebieden zal uitsterven. Voor die nieuwe gebieden is steeds weer nieuwe kolonisatie ook van belang; zo blijft het systeem divers en daardoor sterker in de overleving als habitat. Een vogel die in natuurgebied A zit, heeft om zich te kunnen verspreiden een route nodig waarlangs hij kan leven. Zo moet hij eten kunnen vinden en plek om uit te rusten en te schuilen tegen slecht weer. Soms doen dieren er meerdere generaties over om zich van ge­bied naar gebied te verspreiden.

Lieveheersbeestjes vestigen zich in kleine stukjes groen, eten daar, leven daar en krijgen daar nakomelingen, die zich vervolgens weer ver­spreiden naar andere stukjes groen. En groen hoeft niet per sé groot te zijn: een bij kan onderweg nét dat beetje extra eten vinden in die ene paardenbloem tussen de tegels, waardoor hij de oversteek van de ene plek naar de andere kan maken. Bekijk een natuurgebied eens als een tuin: zelfs een groene tuin zal niet snel lieveheersbeestjes trekken als deze volledig omgeven is door een zee van bestrating.

En hoe meer groene ‘snelwegen’ ernaartoe, hoe meer divers en groter die wegen zijn en hoe meer ecologisch het beheer, hoe meer soorten zich er (veilig) thuis kunnen voelen en er gebruik van kunnen maken.

Dat vind ik nou zo mooi aan ecologisch tuinieren: weten waar je het voor doet. Het geeft steeds weer nieuwe inspiratie en nieuwe invals­hoeken. In een tuin is zo veel meer te beleven als deze vol kleine lev­entjes zit, die je kunt ontdekken en waarvan je kunt zien hoe ze leven. Voor mij werkt het verslavend: ecologisch tuinieren, geveltuintjes, Permacultuur, tuinreservaten, voedselbossen…

En ik wil u met deze stukjes graag meenemen in al die mogelijkheden zodat u (en de natuur) nog meer kunt genieten van uw tuin.

Iris Veltman

Iris’ Garden Ecology

www.irisgardenecology.nl (lees ook mijn eens blog)