Midden-Kennemerland

Waterdag Heemskerk

Waterdag Heemskerk

De gemeente Heemskerk had op zaterdag 20 mei 2023 voor de 2e keer de Waterdag georganiseerd. De dag duurde van 12.00 tot 16.00 uur. Met deze middag wil de gemeente haar inwoners bekend maken met de belangrijke functie van water in onze leefomgeving. De functie van water voor de stedelijke omgeving en de vele mogelijkheden om water op een goede en leuke manier op te vangen en te bergen.

De organisator, gemeente Heemskerk in samenwerking met C-Realist, had contact opgenomen met Groei en Bloei om te vragen of wij een waardevolle bijdrage konden leveren aan deze dag. Dit zou in eerste instantie gaan om een korte presentatie mogelijk in combinatie met een wandeling. Toen bleek dat de presentatie maar een uurtje zou duren, vond ik het zonde om mijn middag voor een uurtje te onderbreken. Na overleg met het bestuur en de organisatie van de Waterdag was de stand snel geregeld.

De Waterdag werd gehouden op een ruim gazon en de omliggende watergangen in Park Assumburg. Op het gazon was een podium waar de plaatselijke dansclubs een aantal dansvoorstellingen hield. Rondom het podium stonden een aantal marktkraampjes met organisaties en bedrijven die een relatie hebben met water, natuur, groen en gezond leven. In de omliggende watergangen kon je afstand bestuurbare bootjes besturen of kon je leren suppen. Verder was er onder andere een boer die zijn traditionele boerenbedrijf met alleen koeien heeft omgevormd naar een biologisch, gemengd bedrijf. Vanuit zijn bedrijf verkoopt hij niet alleen biologisch vlees, kaas en eieren maar kun je ook een kip adopteren. De plaatselijke imker met honing en vooral informatie over de bijen, een dame met kruidenplanten en biologische zalven en een bedrijf dat groene daken voor particulieren kan aanleggen. Het waterschap liet haar belang voor schoon water zien. De gemeente Heemskerk toonde de effecten van de zware regenbuien in stedelijk gebied. De kinderen en volwassen konden door middel van een grote maquette zien dat bij heftige regenbuien de straten en uiteindelijk de huizen met water volstromen. Met bijvoorbeeld waterdoorlatende bestrating of meer beplanting werden de overstromingen verminderd. 

Samen met mijn man had ik de Groei & Bloei stand gezellig ingericht met informatiefolders, verkoopartikelen, planten en gratis bloemzaden. Gedurende de middag heerste er een gezellige ontspannen sfeer maar was de belangstelling meer gericht op de dansvoorstellingen dan de omliggende marktkraampjes. De kraampjes werden wel bekeken maar helaas was er bij de kraampjes maar een matige belangstelling. Wij hebben gezellig gesprekken gehad met enkele bezoekers en hun verteld over onze organisatie. Voor de presentatie met wandeling was geen belangstelling dus die is niet doorgegaan. Voor mij leverde dit gemengde gevoelens op. De middag was goed geregeld en voorliep voorspoedig. Het zag er gezellig uit maar de locatie ligt wel ver buiten het centrum waardoor mensen bewust naar ons toe moesten komen.

Karin Wezepoel