Lambert Sijens van de tuinen van Weldadigheid [genoemd naar de kolonie in Veenhuizen] kwam op woensdag 10 april ons vertellen over de enorme verzameling bijzondere groenten, die hij kweekt op zijn mooie biologische kwekerij. Samen met zijn vrouw zijn ze 17 jaar geleden begonnen om 3 ha. verwilderde grond om te toveren tot een prachtig bedrijf waar diversiteit een grote rol speelt.
De diversiteit in gewassen blijkt bijvoorbeeld uit 160 soorten aardappelen. Een enorm gepuzzel is het om al deze soorten aardappels zo te planten dat ze niet met elkaar verward kunnen worden als bij de oogst de machine ze uit de grond haalt en in het geultje ernaast neerlegt. Ook bij 150 soorten peulvruchten is het van belang dan ze goed gelabeld worden bij de oogst. Tot voor kort werden deze bonen nog op de ouderwetse manier, op ruiters, op het land te drogen gehangen.
En dan zijn er bijvoorbeeld ook nog zo’n 60 soorten knoflook. Kortom een passie voor vergeten soorten.
Er wordt op de kwekerij gewerkt door allerlei verschillende mensen, er is een zorgboerderij, er zijn stagiaires maar ook komen er buitenlandse vrijwilligers. Dus ook daarin heel divers. Ook de lijst van activiteiten is uitgebreid: van zaaien en oogsten, tot het printen en vullen van de zaadzakjes, theemelanges maken van gedroogde kruiden, fruit verwerken tot allerlei lekkers en toerisme. Maar het allerbelangrijkste blijft het verkopen van zaden, plantjes en pootgoed.
Rondom de boerderij liggen de tuinen er prachtig bij. Mooie doorkijkjes, allerlei bloemen, hagen, een pluktuin, boomgaard en een vijver maken dat het ook nog eens een sfeervolle kwekerij is geworden.
Naast de groenten telen ze ook enkele bijzondere vruchten waaronder de nashipeer uit Japan die heel fris en lekker smaakt, de sneeuwbanaan [of pawpaw] een pruimensoort uit Canada of de persimoen dat een soort mini Kkakifruit is. Door de klimaatverandering is het nu goed mogelijk om deze soorten buiten in de tuin te zetten.
Ook worden er soms smaaktesten gedaan, bijvoorbeeld bij de rabarber. Op de kwekerij zijn zo’n 40 soorten rabarber te vinden, van felgroen tot prachtig rood. Een officieel testpanel kwam via blinde testen tot de conclusie dat de kleur geen enkele invloed heeft op de smaak. Een mooie rode rabarber kan net zo lekker smaken als een groene of roze. Datzelfde geldt voor de structuur.
Een van de producten die Lambert ons kan aanbevelen is de kousenband, het houdt een beetje zijn rode kleur met koken en smaakt heel lekker. Ook Sint jan’s uitjes , of Utrechtse uitjes moet u zeker eens proberen. Een uitje in de grond in het augustus/ september en in het voorjaar heeft u een hele bos lente-uitjes. En als u echt de ruimte heeft zou u eens yacun kunnen planten. Een plant hiervan levert u wel 10 kilo heerlijke appelwortel op.
Lambert kon er smaakvol over vertellen en een bezoekje aan deze kwekerij is misschien wel een aanrader. Tot die tijd kunt u alvast smullen van een leuke website: de tuinen van Weldadigheid!
Jolanda.