Midden-Kennemerland

Verslag lezing Arjan Boekel

Planten voor de toekomst

Aan het eind van een gortdroge zomer snakten we naar info om onze tuinen hitte bestendiger te maken. En prima moment dus om naar Arjan te luisteren die als kind al gegrepen was door het tuinvirus. Hij liet ons prachtige voorbeelden zien van tuinen die hij in de laatste 14 jaar heeft ontworpen. Zijn tuinen zijn altijd onderdeel van het landschap en het draait altijd om beplanting. Zijn inspiratie haalt hij o.a. bij kwekerijen als de Hessenhof, Jac. P. Thijssepark, Great Dixter en de Hermannshof in Duitsland.
Arjan liet ons een aantal tuinen zien waar hij trots op was. Onder andere een daktuin in Rotterdam waar op een laag van slechts 15 cm substraat een groene oase is gecreëerd. Als experiment heeft hij tussen de vaste planten een zadenmengsel gestrooid van mediterrane en hooggebergte planten.
Bij de duintuin was de oorspronkelijk tuingrens nauwelijks zichtbaar doordat de beplanting een eenheid vormde met het omringende landschap. In een bostuin werd het strakke gazon vervangen door kleinere bomen en heesters. Samen met de vaste planten , de zogenaamde kruidlaag, ontstond zo een natuurlijke gelaagdheid voor de hoge bomen die langs de grens van het perceel stonden.
Belangrijk hierbij is dat het natuurlijk lijkt maar er wel controle is. Dat bereik je door aandacht te geven aan interest gedurende het hele jaar, aan bladstructuren en kleurcontrasten. De poldertuin in Landsmeer was een paradepaardje. Midden in het veenweide gebied, mocht Arjan een ontwerp realiseren met echte seizoensdynamiek. In het voorjaar is alles nog kaal en het landschap goed zichtbaar. Naar mate het jaar vordert wordt de beplanting steeds hoger en kleurrijker. In de herfst maken de prachtige herfstkleuren in combinatie met diverse grassen van de tuin een sprookje. Wij kregen de primeur van het promotiefilmpje van deze tuin. Binnenkort ook te zien op zijn site.

Bij de tuinen die Arjan ontwerpt houdt hij rekening met de volgende criteria:
1: Habitat creëren. Dat wil zeggen dat je rekening houdt met de menselijk maat, privacy, seizoensbeleving, natuurbeleving, sfeer, geluid dempen en welzijn.
2: Microklimaat. Rekening houden met hitte, schaduw, verdamping, waterhuishouding, wind, tocht, en zuiveren van lucht.
3: Biodiversiteit, zorg voor bodemleven, planten- en dierenleven. Want een echte mooie tuin is meer dan decoratie.

Een aantal jaar terug raakte Arjan betrokken bij de aankleding van de parkeerplaatsen bij GGZ Willibrordus. Aspecten waar hij rekening mee moest houden waren overzicht en veiligheid, waterinfiltratie, sfeer en de historische bebouwing. Er is gebruik gemaakt van wadi’s die in natte periodes water kunnen opvangen maar die ook helemaal droog kunnen staan. Hiervoor heb je sterke planten nodig. Gleditsia en Nissa zijn bomen met hoge nectarwaarde en mooie herfstkleuren die het in de wadi’s prima doen. Net als de gelderse roos en de Cornus. Maar de hoofdrol is weggelegd voor de Iris sibirica die samen met de Pimpernel en Kattenstaart het hele jaar voor kleur zorgt.

Langs de randen van de parkeerplaats zijn plantvakken met de halfgevulde Prunus ‘Accolade’ en wat hogere heesters die in het najaar naar rood verkleuren of juist groenblijvend zijn zoals de kardinaalsmuts of struikklimop. Samen met wat grassen en structuurplanten als Baptisia vormen ze een vriendelijke omlijsting en geven wat privacy aan omliggende gebouwen.

De beplanting zorgt voor kleur door het hele jaar, is aantrekkelijk voor allerlei insecten, heeft mooie silhouetten en de herhaling zorgt voor een bepaald ritme en rust. Dit jaar is er helemaal geen water aan te pas gekomen en hoewel de planten al vroeg geen kleur meer hebben , zijn de borders nog steeds fraai om te zien. Dit openbaar groen is zeker een regelmatig bezoekje waard.

Extra aandacht was er ook voor de bioborders die hij in samenwerking met de Groene Reiger en kwekerij de Buitenkans heeft ontwikkelt. Bijzonder daarbij is dat de voorbeeldborders in zeer arme grond zijn geplant en het moeten doen met alleen regenwater. Op het Melco terrein kunt het resultaat zien.
Jolanda.