Midden-Kennemerland

lezing Afke Schrale van kwekerij Bloeiers

Verslag

In Slootdorp staat de grote kwekerij van Afke die bestaat uit 1 ha kassen en een buitenruimte van bijna 2000 m2. Afke, die is opgegroeid op deze plek, heeft plantenteelt gestudeerd aan de hoge land-en tuinbouwschool en een aantal jaar gewerkt bij Bejo zaden. Via het werk van haar man kwam zij in Brabant terecht en daar begon ze met het telen van siervruchten. Want als je klein begint moet je wel met iets bijzonders komen. Na 10 jaar was het tijd om terug te keren en begon Afke de kwekerij. In the middle of nowhere zoals zij zelf zegt.

In de winter komen de stekken vanuit Israel , Kenia en Zuid-Afrika binnen. Op elke zak met 100 stekken staat de naam van de plant en het nummer van wie de stek genomen heeft. De reden om stekken in te kopen van zo ver is omdat planten daar veel meer licht krijgen en dus sneller en betere stekken maken.

De stekken worden in plugjes onder een tunnel op een verwarmde vloer in de kassen opgekweekt. De kasvloer kan per 25 cm breedte in temperatuur worden ingesteld. Al snel verschijnt er een eerste bloem maar die moet er af.

In maart worden de plugjes met een machine opgepot en daarna met een speciale, in de breedte, uitschuifbare vork netjes uitgezet. Niet alleen op de grond staan duizenden planten, ook worden er zo’n 20.000 hangplanten gekweekt.

Omdat de planten in de kas in een seizoen bloeien dat er hier nog geen natuurlijke vijanden zijn wordt er minimaal gewerkt met een bestrijdingsmiddel tegen luis. Wat buiten kan opgroeien heeft hier veel minder last van. Toch leven er enorm veel insecten in en rondom de kwekerij. Afke en haar medewerkers moeten zelfs in juni de bijen uit de Lobelia’s schudden voordat ze naar de handel gaan.

Afke kweekt een enorm assortiment en krijgt ook elk jaar veel testsoorten die ze graag uitprobeert. Ze kweekt ze op in speciale potgrond die luchtig blijft zodat de plantjes niet kunnen verrotten door teveel vocht. Deze potgrond is ook bij haar te koop.

Veel inspiratie doet ze op in bijvoorbeeld Het Park der Gärten in Duitsland. Hier vind je de mooiste combinaties met grassen, vaste planten, zomerbollen en eenjarigen. En via de Flowertrials komt Afke aan bijzondere soorten.

Daarvan liet ze ons volop meegenieten. We zagen echt teveel om allemaal op te noemen. Van planten die hufterproof zijn tot degene die wat extra aandacht nodig hebben. Van lekker geurend tot insecten lokkend , van ‘ouderwetse’ hanggeraniums tot planten voor de Urban jungle of van uitbundige bloeiend tot mooie bladplanten.

Echt van alles om de mooiste combinaties mee te maken.

In het voorjaar heeft u de mogelijkheid om een hanging basket te maken, waarbij u zelf de combinaties kiest. Die wordt dan tot moederdag liefdevol verzorgd op de kwekerij en als u die dan op komt halen kijkt u echt uw ogen uit.

Niet alleen uw basket ziet er prachtig uit maar ook de kassen zijn een plaatje, er is dan zoveel moois om van te genieten. Het is dan zeker een ritje naar Slootdorp waard.

Jolanda.