Midden-Kennemerland

Verslag sneeuwklokjesexcursie vrijdag 9 februari 2024

Op een druilerige vrijdagochtend bezochten wij een sneeuwklokjestuin in Bergen NH. Bij aankomst vielen mij de prachtige toverhazelaars en een grote magnolia in de voortuin direct op, maar niet de sneeuwklokjes.  De sneeuwklokjes bevinden zich vooral in de achter- en zijtuin.

Wij werden van harte welkom geheten door onze gastheer en-vrouw in hun gezellige authentieke woning waar, als je langer rondkijkt, je de sneeuwklokjes overal tegenkomt. Wij begonnen met koffie met vers gebakken appeltaart. Ondertussen vertelde Sonja ons over de liefde voor galanthussen. Deze was ontstaan tijdens een tuinreis naar Engeland. Niet in het voorjaar of zomer,, maar in de winter: dan zie je ook goed de structuren van de tuinen en bomen en wat er dan bloeit valt goed op, zoals de galanthussen.

Toen wij naar buiten gingen voor een rondleiding was het droog. De achtertuin is in vakken verdeeld. Zelf had ik het beeld van een grote vlakte met sneeuwklokjes, maar dan kan je de verschillende soorten natuurlijk niet uitelkaar houden. Inmiddels staan er meer dan 120 verschillende soorten sneeuwklokjes in hun tuin. Soms zijn de verschillen tussen de sneeuwklokjes duidelijk, soms heel miniem. Sommige soorten bloeien jaarlijks uitbundig en breiden zich makkelijk uit (zelfs via zaad). Andere soorten komen na 2 jaar niet meer terug. Het sneeuwklokje kan een beetje een prinses op een erwt zijn, maar de bloemen zijn ook een smakelijk hapje voor plaagdieren. Aangezien alle sneeuwklokjes het liefst in de schaduw staan wordt nu hun bloei de tuin overgenomen door vaste planten, waaronder veel verschillende soorten irissen. Van het etiket sneeuwklokjestuin is in de zomer dan ook geen spoor meer te vinden.

Heeft u deze leuke excursie gemist? Laat het ons weten, dan zetten wij deze excursie volgend jaar weer op het programma. De kans is dan groot dat er nieuwe soorten sneeuwklokjes zijn bijgekomen want een week na ons bezoek vertrokken Sonja en haar man naar het epicentrum voor sneeuwklokjesliefhebbers: Engeland.