Midden-Kennemerland

Verslag lezing Piet Boersma over Borders

Voor de tweede keer was Piet naar Heiloo gekomen om ons mee te laten genieten van zijn 3D presentatie. Iedereen werd voorzien van een speciale bril waarmee we zijn presentatie nu met diepte konden zien. Hoewel Piet speciaal voor de notulist de namen erbij had gezet, bleek het maken van aantekeningen met een 3D bril op een hele uitdaging. Net als naar de presentatie kijken met mijn eigen bril. In beide gevallen was het beeld niet scherp te krijgen. Ik koos voor de 3d versie en heb de neergekrabbelde aantekeningen thuis ontcijferd.

Er kwamen diverse tuinen uit binnen- en buitenland voorbij, onder anderen van Tom Stuart-Smith met borders van wel 100 meter lang en 6 meter breed. Niet echt representatief voor de tuinen van het aanwezige publiek. Maar aan de hand van wat detailfoto's kon Piet toch iets vertellen over het belang van verschillende blad contrasten en bloeiwijze. Op de foto’s van Heike Hoeksema' tuin uit Friesland zagen wij hiervan bruikbare voorbeelden.

Piet’s eigen voorkeur leek uit te gaan naar borders met grote groepen vaste planten, veel grassen en hier en daar een heester. Overzichtelijke borders met een klein assortiment planten. Sommige voorbeeld borders bestonden uit slechts 2 plantensoorten. Zo ontstond er regelmaat, zei Piet en bleef het gemakkelijk te onderhouden. Het gemak bleek een belangrijk criterium, gewoon in het voorjaar alles eraf met de heggenschaar.

Hij gaf ook aandacht aan borders met een enkel kleurthema. Zo zagen we b.v. een rode border met onderbeplanting van het stekelnootje, de roodbladige pruikenboom gecombineerd met rode tulpen.

Dat herhaling voor rust kan zorgen in de borders kwam duidelijk uit zijn verhaal naar voren. Hij liet ons daarvan verschillende voorbeelden zien. Er waren borders waarbij slechts 2 plantsoorten om en om, naast elkaar herhaald werden. Een heel contrast met mooie voorbeelden waarbij in de border dezelfde planten in grotere groepen her en der verspreid in de border geplant waren. Naast de overzichts dia’s werden er ook veel planten en heesters extra in het zonnetje gezet door ze alleen af te beelden. Daardoor bleef het aan ons om er mooie buurplanten bij te verzinnen.

Jolanda